Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

Åkrahallen

populär bland Salaborna

Sala Sparbanks inläggsserie om lokala företag har gått vidare till ICA Åkrahallen.

Att Åkrahallen är en av Salas populäraste matbutiker råder det inga tvivel om. Butiken har funnits med under en längre tid och dagligen strömmar det in Salabor i butiken för att göra sina dagliga inköp av matvaror. Vägen till att bli butikschef har inte varit självklar för Daniel Östman.

– Jag började med att sommarjobba här i butiken redan i ung ålder. Sedan efter gymnasiet och lumpen valde jag att utbilda mig till att arbeta inom IT-branschen eftersom jag var intresserad av datorer, berättar Daniel.

Det var inte förrän 2013 då det dök upp en möjlighet för mig som Frukt och Grönt-ansvarig på Åkrahallen som gjorde att jag kom tillbaka till butiken. Efter att jag fick den tjänsten så har jag blivit kvar här, sedan dess har jag fått gå många internutbildningar inom ledarskap och företagande genom Ica. Idag är jag butikschef och trivs jättebra, det är ett jätteroligt jobb, säger Daniel.

Det är Daniels pappa Kennet Östman som är ägare av butiken sedan 1986. Dessutom arbetar även Daniels bror, syster och fru i butiken.

– Det har verkligen blivit ett familjeföretag, berättar Daniel.

– Att varje dag få möta alla kunder och arbeta med vår duktiga personal är det som är det allra roligaste. Att dessutom kunna vara en arbetsgivare och skapa jobbmöjligheter till så många är en förmån. Idag är vi omkring 110 personer som arbetar på Åkrahallen, det är fantastiskt, säger Daniel.

Butiken får dagligen leverans med varor. Daniel berättar att de är de själva som bestämmer sortimentet men att de försöker anpassa det till marknaden och efterfrågan från kunder.

– Det flesta varorna kommer ifrån Ica, men vi har även några externa leverantörer och vi försöker också alltid satsa på att ta in lokala leverantörer. Det är bra på många sätt, bland annat för att minska transporter utifrån ett miljötänk men också försöka gynna den lokala handeln och företagare som finns i närområdet. Det är jätteviktigt, och det vill vi försöka arbeta vidare med, berättar Daniel. 

Vi lyfter Sala - Daniel Östman, butikschef, ICA Åkrahallen

Daniel Östman, butikschef på ICA Åkrahallen.

Att butiken går bra och är så pass populär tror Daniel beror personalen och det breda sortimentet. Personalen är duktiga på kundbemötande och på att sköta driften av butiken.

– Jag tror att den kombinationen är jätteviktig för att kunna bli en framgångsrik butik, säger Daniel.

Något som fått ett uppsving under år 2020 är onlinehandeln, inte minst under Coronapandemin.

– Onlinehandeln generellt har ökat genom åren, men under Coronapandemin så blev den allt mer populär. Vi har fått tillsätta jättemycket personal och köpt in mer teknik för att kunna hinna med och hantera onlinehandeln. Där vi är idag försäljningsmässigt med just onlinehandeln trodde vi inte för tre år sen när vi startade den, säger Daniel.

Vad kan du råda människor att tänka på under pandemin?

– Tänk på att utnyttja butikens hela öppettider, vi har som mest kunder i butiken under eftermiddagen varje dag. Om man dessutom handlar ensam så minskar vi tillsammans trängseln i butiken, säger Daniel.

Utanför arbetet lever Daniel tillsammans med sin fru och deras två barn.

– Både jag och frun har ett stort matintresse. Man inspireras dagligen när man arbetar i en matbutik så det är roligt med matlagning och att kunna laga bra mat åt barnen, säger Daniel.

Får Daniel tid över så spelas det golf på sommaren, och nu under höst och vintersäsongen så ägnar han tiden åt sporten padel.

– Det är en jätterolig sport, dock har vi ett litet uppehåll nu under de strikta corona restriktionerna, så nu blir det mest utomhusträning.
I framtiden har Daniel en vision om att Åkrahallen ska fortsätta utvecklas.

– I mars byggde vi om hela kassalinjen och utökade vårt självscanningsområde. Resten av 2020 lades planerna på is på grund av den rådande pandemin då fokus har lagts på att försöka få ihop driften och bemanningen. Men visionen är att alltid fortsätta utvecklas, förnya och vara flexibla. Det ska vara en välkomnande känsla att handla hos oss, vi ska fortsätta att vara bra inom vår marknad, säger Daniel med ett glatt leende.

 

TEXT & FOTO:

Sala Sparbank