Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

NYHETER

Sala Ångbageri

fick en nystart

Sala Sparbank har startat en inläggserie på sina sociala medier där lokala företag lyfts fram. Läs om det anrika caféet Sala Ångbageri som har fått en nystart tack vare Sara Östlund.

För 118 år sedan var kommersen stor på Väsbygatan 19. Då var hela huset ett bageri. Brödet som bakades skickades iväg med tåget till städer runt om i Sverige och även idag sträcker sig Ångbageriets räckvidd långt utanför Sala. Västeråsare tar gärna en sväng till Ångbageriet innan jobbet för att ta med sig de berömda blåbärsbullarna för att bjuda sina kollegor på.

Sedan våren 2019 är det Sara Östlund som äger och driver Ångbageriet. En 29-årig Salatjej som drömt om att ha ett café sedan hon var liten.

– När jag såg att Ångbageriet var till salu var beslutet enkelt. Jag tog mitt pick och pack, lämnade Stockholm och jobbet på konsultbolaget och flyttade hem igen. Hem till familj och vänner.

Sara ville behålla så mycket som möjligt av både inredningen och sortimentet men också ta in lite nyheter efter hand, till exempel enklare luncher. De har idag både många privat- och företagskunder och hon märker att många vill vara lojala och handla lokalt.

Hon får den kanske dumma frågan om hon bakar på fritiden som många andra gör, svaret kommer väldigt snabbt.

– Nej, absolut inte. Jag jobbar sex dagar i veckan och på min lediga dag gör jag helst så lite som möjligt. Jag vill träffa mina nära & kära och jag går gärna och fikar men inte på mitt egna ställe. Då vill jag välja något av Salas andra caféer. Det är som när man lagar mat, maten är alltid godare när någon annan lagat den, säger hon och skrattar.

Hur ser framtiden ut för Salas mest anrika café & bageri?

– Framtiden ser ljus ut och det kommer hända en hel del. Vi köpte tidigare i år hotellet här intill så vi kommer att öppna upp emellan café och hotell. Ett av hotellrummen kommer att bli ett extra fikarum. Hotellet som nu håller stängt fram till augusti kommer att bli ett bed & breakfast är planen, berättar hon.

Hur har coronapandemin påverkat er?

– Första veckan som det var på allvar märkte vi av en liten dipp men vi var strax tillbaka på samma nivå som tidigare och nu märker vi till och med av en liten uppgång. Många tar med sig fika hem och vi kan också erbjuda utkörning av både lunch och fika så att det blir säkert även för riskgrupper.

Vad har du för tips till andra entreprenörer?

– Om du har en dröm, våga satsa! Du lever bara en gång och att vara rädd på vägen är okej. Jag tror att ens kunder märker om man brinner för något och då blir det riktigt bra.

Vad tycker du är det viktigaste som chef med personalansvar?

– Jag ser mig själv som en anställd, jag försöker alltid inkludera mina kollegor genom att bolla idéer och fatta beslut tillsammans. Det blir mycket bättre då. Vi blir som en liten familj.

Vad är viktigt för dig i er relation med banken?

– Jag har inte hunnit ha så mycket kontakt med banken ännu. Men det är viktigt att man får hjälp med det man behöver på ett enkelt sätt, nyligen fick jag till exempel hjälp med Swish företag. Jag har så länge jag kan minnas varit kund i banken och jag har inte heller några planer på att byta.

Lycka till Sara och tack för en trevlig pratstund! 

Sara Östlund, Sala Ångbageri

Sara Östlund från Sala Ångbageri. Foto: Sala sparbank.