Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

Anrika Rulles färg

på Norrbygatan

Sala Sparbank fortsätter sin inläggsserie där de lyfter fram lokala företagare.Den här veckan säger vi hej till Colorama Rulles färg i Sala.

Det är måndag morgon och klockan är 09.01 då jag kliver innanför dörren hos Rulles färg på Norrbygatan 11 i Sala. Butiken har precis öppnat och det är redan kunder i butiken som Stefan med personal hjälper.

Rulles färg är ett av Salas stolta företag som funnits sedan slutet på 1800-talet. Då hette butiken August Axelsson efter målaren med samma namn. Runt 1930-talet tog Rudolf Lindström över butiken och namnet ändrades till Rulles färg vilket det även heter än idag.

Stefan Larsson har varit ägare av butiken sedan 2004. Han har jobbat inom färghandeln i över 25 år på olika orter. Stefan är ursprungligen ifrån Grödinge utanför Stockholm, men när han fick syn på att Rulles färg i Sala var till salu så tvekade han inte på att flytta till Sala och ta över butiken.

Butiken består idag av sex anställda inklusive Stefan själv. Stefan berättar att det är han tillsammans med fem tjejer som driver butiken. Han säger med glimten i ögat att det är tjejerna som håller koll på honom och att de tillsammans är ett fantastiskt team.

Stefan berättar att det är högtryck i butiken just nu.
– Under den här årstiden är det många som väljer att fixa hemma. Mest populärt är att måla om huset eller sommarstugan, även att olja in altanen. Man märker även att när det är som varmast på sommaren så går det mindre tapeter och desto mer färg, men så fort det blir en lite mer regnigare period så säljs det mer tapeter, säger Stefan.

Att driva en fysisk butik idag kan ha sina utmaningar då e-handeln är en stor konkurrent. Stefan berättar däremot att han tycker att e-handeln inte har påverkat färghandeln något.
– Färghandeln i Sverige är generellt stark och unik. Jag tror att man vill ha en mer personlig service med tips och råd och det är vi duktiga på. När till och med ungdomarna kommer in och vill ha service så känns det roligt. Jag både hoppas och tror på att färghandeln förblir stark.

När vi vandrar runt i butiken förbryllas jag av det enormt breda utbud som Rulles färg erbjuder. Det är allt från målarfärg och mönstrade tapeter till kakel och golv.

Stefan berättar att han har fått flera erbjudanden om att flytta till större lokaler då butiken har kapacitet att kunna sälja mer. Men han menar att butiken alltid har legat där den är idag och att det inte har känts rätt att flytta därifrån. Istället anpassar vi oss, säger Stefan.

Det som driver Stefan är att få sälja och hjälpa kunder. Han berättar att han aldrig har varit någon kontorsmänniska utan att han har hittat rätt i att få sälja varor.
– Det viktigaste är att vakna upp på morgon och ha känslan att vilja gå till jobbet, och det har jag känt sedan dag ett då jag började arbeta inom säljbranschen. Bra arbetskamrater och bra kunder det trivs jag med, säger Stefan.

Hur har Covid-19 påverkat er som butik?
– Butiken har haft en enorm ökning nu under våren och sommaren. I början visste man inte alls hur det skulle bli. Men eftersom folk är mer hemma så har vår försäljning ökat mycket. Det ska bli spännande att se hur hösten kommer att bli.

Under pandemin har butiken även anpassat sig med utkörningar till kunder, och att kunder har ringt och beställt varor för att sen kunnat hämta de utanför butiken. Man försöker anpassa sig och hjälpa till så gått det går, berättar Stefan.

Vad har du för intressen utanför arbetet?
– Jag är en extremt lugn person. Allt mitt driv går till arbetet och det trivs jag verkligen med. Men jag har ett stort fritidsintresse och det är hockeyn, mer specifikt – Brynäs IF. Jag följer Brynäs och har gjort det sedan jag var sju år gammal. Jag åker upp en hel del till Gävle för att gå på matcher.

Stefan börjar genast diskutera nyförvärven Patrik Berglund och Simon Bertilsson. Stefan berättar att han själv var med och skänkte pengar till insamlingen så klubben kunde värva dessa nya spelare inför den kommande säsongen. Han berättar också att han köpt åtta stycken signerade matchtröjor på auktion. Alla åtta matchtröjor hänger inne på Stefans kontor prydligt.

Stefan spenderar även mycket tid i sin sommarstuga i Dalarna. I och med den yrkesroll som han har så kan han inte hjälpa att hålla fingrarna i styr och fixa med stugan.

Hur ser du på relationen till banken?
– Jag har från första dagen alltid haft en jättebra kontakt med banken. Banken har alltid ställt upp, alltid kunnat lösa problem om några har uppstått och är alltid snabba på att svara om man haft några funderingar. Det har varit en trygghet.

Stort tack Stefan för pratstunden och lycka till i framtiden! 

Vi lyfter Sala - Getbonden Oscar Fjärrstrand

Stefan Larsson tvekade inte att ta över Rulles färg i Sala 2004. Foto: Sala Sparbank.