Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

FÖ Bygg AB

Byggföretaget som hjälper till med alla byggen

Möt Mattias Kvist som är vd på det kvalitets- och miljöcertifierade byggföretaget FÖ Bygg.

Uppvuxen i Sala funderade Mattias på vilket yrke han skulle satsa på. Han utbildade sig till snickare och arbetade som det ett tag men pendlade ändå mellan snickeribranschen och åkeribranschen. Att det just föll på snickare i slutändan är något som Mattias är nöjd med idag.

Hans resa på FÖ Bygg började år 2006 som snickare. Redan fyra år senare tog han klivet upp som arbetsledare och idag ytterligare 10 år senare är han vd på företaget. För att ha kommit dit han är idag har hårt slit och oändligt många arbetstimmar lagts ned.

– Jag har exempelvis utbildat mig till certifierad kontrollansvarig vilket stärker förtroendet mot våra kunder. Det visar på att vi kan vår marknad och stärker vårt varumärke.

Mattias var även en av de 7 olika företagen som var med i Framgångsfabriken 2017/2018. Framgångfabriken är en av våra satsningar för att skapa lokal växtkraft och i detta fallet starka och välmående företag med förutsättningar att växa. Framgångsfabriken har som uppdrag att utveckla företag och dess ledare. Mattias berättar att han tyckte att det var ett jättebra initiativ av de fyra sparbankerna som stod bakom satsningen. Det gav honom i sin roll som vd för FÖ Bygg en bredd inom sitt ledarskap.

– Jag kände själv att det var väldigt lärorikt att få vara med på den resan. Jag har dessutom fått jättemycket beröm ifrån mina medarbetare om att jag har blivit en bättre ledare efter att ha gått den utbildningen. Det är jättekul givetvis och då får man också ett kvitto på att man har lyckats och förbättrats inom sin yrkesroll, säger Mattias.

Vi lyfter Sala - Mattias Kvist, vd, FÖ Bygg AB

Mattias Kvist, vd på FÖ Bygg. Foto: Sala Sparbank.

FÖ Bygg har cirka 35 medarbetare anställda i företaget. Mattias förklarar att den enorma kompetensen som finns inom företaget har skapat ett bra rykte och en bredd på olika projekt.

– Vi har egen personal som exempelvis kan utföra hela arbetet och har inte inhyrd personal.

FÖ Bygg har främst projekt inom Sala och Heby kommuner och de tar emot arbeten ifrån både företag och privatpersoner.

– Just nu ser arbetsfördelningen ut att cirka 80% av arbetena är företagskunder, kommuner och industrier och resten privatpersoner. Vi har även många ramavtal exempelvis då med Sala och Heby kommuner.

Mattias berättar om de måtto han alltid vill sträva efter och det är att aldrig stänga några dörrar och att aldrig tacka nej till arbeten.

– Självklart vill vi alltid ta oss an alla arbeten, kunder ska alltid känna att de kan räkna med oss. Däremot kanske tidpunkten inte passar oss jämt, men då lämnar vi alltid ut en offert och är öppna och ärliga om när vi kan genomföra arbetet.

Att aldrig tacka nej till projekt blev ett kvitto år 2018 när Åkraskolan drabbades av fuktskador och en ny tillfällig modulskola behövde byggas snabbt för 350 elever.

– Det var på pappret ett omöjligt uppdrag att hinna bygga på bara tre månader. Men ingenting är omöjligt och det kändes som en samhällstjänst, barnen måste ha en skola att gå till. Vi arbetade kvällar och helger vilket gjorde att vi hann klart i tid. Idag är det Skandinaviens största modulskola, det är jag stolt över, säger Mattias.

Mattias berättar även om att företaget är kvalitets- och miljöcertifierat.

– Detta innebär att ett externt företag granskar allt ifrån företagets arbetsmiljö till säkerhetsarbete och säkerställer en nivå. Det kräver mycket jobb och pengar, men jag tycker att det är värt det. Våra kunder men även medarbetare får en trygghet om hur vi arbetar. Det är en säkerhet som jag vill investera i och som jag värdesätter högt.

Att coronapandemin skulle ha slagit hårt på företag är inget som drabbat FÖ Bygg. Han berättar att de istället har anställt två personer till företaget under pandemin och att det finns flera projekt i sikte framöver.

– Jag känner mig inte jätteorolig för verksamheten, det känns bra att det tuffar på som vanligt för oss. Sedan har vi en hel del projekt som måste göras som vi redan har avtal med, men vi vet kanske inte riktigt när vissa projekt blir av. Men då har det trillat in andra projekt under tiden.

Vem är du utanför arbetet?

– Jag värnar jättemycket om näringslivet här i Sala. Jag sitter med som styrelseledamot i Företagarna, och då var jag med under Almedalsveckan på Gotland förra året och satt med i en panel som svarade på diverse frågor inom byggbranschen. Det var otroligt utmanande, men jätteroligt och en erfarenhet rikare.

Annars blir det att jag spelar mycket padel. Eftersom mitt andra bolag nyligen har byggt en padelhall här i Sala också så blir det en hel del, men det är en extremt rolig sport! Förutom padel så trivs jag med att umgås med nära och kära. När man får barnbarn så vill man gärna spendera mycket tid tillsammans med dem.

Hur är relationen till banken?

– Den är positiv. Min kontaktperson på banken brukar ringa upp mig och följa upp om hur det går. Jag tycker det visar på ett engagemang ifrån bankens sida.

Tack Mattias och lycka till i framtiden!

Vi lyfter Sala - FÖ Bygg AB

 Foto: Sala Sparbank.

Vi lyfter Sala - FÖ Bygg AB är kvalitets- och miljöcertifierade

FÖ Bygg AB är miljö- och kvalitetscertifikade. Foto: Sala Sparbank.