Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

De öppnar brasseri i Gillet 6:s lokaler

För snart två år sedan tog Niklas Hellstrand, Sofie Andersson och Kalle Hellstrand över Café Jernvägen. Nu tar trion nästa steg och öppnar Gillet 6 Brasseri, tillsammans med Filip Pettersson. Klockan 16.00 på fredag den 2 oktober öppnar dörrarna för Gillet 6 Brasseri.

– Nattklubben kommer inte att öppna nu. Det blir ett senare projekt, berättar Niklas Hellstrand.

Den ursprungliga planen var annars att just nattklubben skulle ha öppnats redan den 23 mars i år. Men coronapandemin kom emellan.

– Istället öppnar vi nu ett brasseri som ska innehålla upplevelser av både mat, dryck och spel, berättar Kalle Hellstrand.

Spel blir det i form av ett shuffleboard och ett biljardbord, centralt placerade vid den ombyggda baren i den del av Gillet 6 som tidigare var lunchservering.

– Vi har själva varit med och arbetat mycket med att göra om lokalen och skapa något helt nytt som inte finns tidigare här i Sala, säger Sofie Andersson.

Gillet 6 Brasseri har Filip Pettersson som fjärde delägare. Han förstärker gruppen med att ta ansvar för köksdelen.

Möklintasonen Andreas Wendelin har värvats som kock till Gillet 6 Brasseri. Han stod senast i Wirsbo herrgårds kök och har tidigare även varit kock på både Färna herrgård och Schenströmska herrgården.

– Han lagar mat från grunden. Det blir en modern tappning på klassiska rätter med lokala råvaror så långt som möjligt, förklarar Niklas Hellstrand.

– Andreas har också en fin filosofi om att undvika spill i matlagningen. Han brukar säga att ”den bruna påsen ska vara tom i slutet av dagen”.

Ett brett utbud både av öl-, vin- och spritsorter kommer att finnas i brasseriets bar. Tanken är att brasseriet ska hålla öppet från klockan 16.00 måndagar-lördagar. På fredagar och lördagar kommer man dessutom att stänga först sent på natten.

– Från och med den 12 oktober börjar brasseriet även att servera lunch, berättar Sofie Andersson.

Vi lyfter Sala - Sofie Andersson, Kalle Hellstrand och Niklas Hellstrand, delägare på Café Jernvägen och Gillet 6 Brasseri

De nya ägarna Sofie Andersson, Kalle Hellstrand och Niklas Hellstrand har arbetat hårt med att skapa en speciell miljö och atmosfär i Café Jernvägen.

Vi lyfter Sala - Interiören på Gillet 6 Brasseri

En mysig sittgrupp möter besökaren direkt i entrén till Gillet 6 Brasseri.

Tog över Café Jernvägen 2019

I februari 2019 tog Sofie, Kalle och Niklas över Café Jernvägen av Niklas mamma Titti.

– Hon blev utbränd av allt slit med kaféet. Det var så ojämn tillströmning av gäster. De kom vid rusningstid på morgnar och kvällar och vid lunchtid. Det betydde att man hade personal som inte kunde göra så mycket under en stor del av öppettiden, säger Niklas Hellstrand.

När de tog över Café Jernvägen så nötte också Sofie, Kalle och Niklas många tankar mot varandra om hur verksamheten skulle kunna utvecklas.

– Vi kom med tre olika infallsvinklar. Det handlade till sist om att gifta två koncept med varandra. Det är ju inte så självklart att man har en monter med kakor och bakelser någon meter ifrån en bar, säger Niklas.

Men så blev det. Dagens Café Jernvägen är både en pub, matservering och ett fik. Här finns 200 ölsorter och ett brett utbud av olika drinkar. Man serverar allt ifrån kakor, bakelser och tårtor till räkmackor, lasagne och pajer.

– Det har blivit väldigt populärt att gå hit både för fika, lunch och afterwork. Det har gått mycket bättre för oss än vi hade vågat tro, säger Sofie Andersson.

Coronapandemin har fört med sig att Café Jernvägen även har fått ett stort uppsving för hämtning av sina populära sallader.

– Vi har också arbetat hårt med att utveckla identiteten och atmosfären här. Vi har samtidigt många trogna stamkunder. Vi försöker vara väldigt personliga. Där samtalet slutade med en kund vid senaste besöket ska det kunna fortsätta när kunden kommer tillbaka, menar Kalle Hellstrand.

– Det blir en relation där vi lär oss att komma ihåg vad gästerna vill ha. Och man vill ju inte vara en kund i mängden, man vill förstås ha en speciell relation, fortsätter Niklas Hellstrand.

Café Jernvägen har 120 sittplatser utomhus och 50 platser inomhus. Verksamheten har vuxit så mycket att den nu har 15 anställda, förutom de tre ägarna.

 

TEXT & FOTO:

Robert Österlind
robert.osterlind@sala.se
070-161 80 00

Vi lyfter Sala - öl på tapp finns på Gillet 6 Brasseri

En bar med många öl-, vin-, och spritsorter har ägarna till Gillet 6 Brasseri satsat på.

Vi lyfter Sala - Sofie Andersson på Café Jernvägen och Gillet 6 Brasseri

Sofie Andersson med en tårta som är en del av Café Jernvägens breda koncept.

Vi lyfter Sala - Sofie Andersson, Kalle Hellstrand och Niklas Hellstrand, delägare på Café Jernvägen och Gillet 6 Brasseri står vid biljardbordet

Kalle Hellstrand, Sofie Andersson och Niklas Hellstrand vid det biljardbord som har en central placering i nya Gillet 6 Brasseri.

Vi lyfter Sala - Kalle Hellstrand på Gillet 6 Brasseri

Kalle Hellstrand kan erbjuda 200 olika ölsorter i baren.

Vi lyfter Sala - Niklas Hellstrand på Café Jernvägen och Gillet 6 Brasseri

Niklas Hellstrand berättar att Café Jernvägen i dag både är ett fik, en pub och en matservering.

Vi lyfter Sala - Interiören på Gillet 6 Brasseri

Ett shuffleboard finns i Gillet 6 Brasseri.