Lyftkraft
Den lilla lanthandeln
med det stora utbudet
Sala Sparbank fortsätter sin inläggsserie där de lyfter fram lokala företagare.
Malin och Sarah är två driftiga entreprenörer med starka viljor och mycket driv, de har utvecklat en stark vänskap och beskriver sin relation som sammansvetsad.
Malin är utbildad kock och har arbetat på sjön i flera år, några år på Silja Line och därefter på lastfartyg. När Malins son var liten flyttade hon tillbaka till Ransta och började jobba som kock på Ransta förskola. Sarah har många års erfarenhet av att arbeta i butik som butiksbiträde och kallskänka. År 2001 flyttade Sarah till Ransta för att komma närmre sitt jobb på Tempo. I Ransta blev Sarah och Malin grannar och där började deras vänskap.
I takt med att Malin och Sarah lärde känna varandra började tankarna om att starta något tillsammans att gro. År 2003 öppnade Malin ett café i det gamla stationshuset i Ransta och anställde Sarah. Efter en tid med kombinerad café- och cateringverksamhet växte de ur det lilla köket i stationshuset och började se sig om efter andra möjligheter.
– Sala Folkets Park behövde ha någon som hyrde, så då var vi där i tre år. Efter det var vi på golfbanan i några år eftersom dom behövde någon som kunde driva restaurangen, men på golfbanan var det svårt att driva cateringverksamheten, berättar Malin.
När de fick reda på att affären i Ransta skulle gå i konkurs började de fundera på möjligheterna att ta över butiken. Sarah som till stor del har jobbat i butik saknade det och hon visste även att butiken hade stora kylrum som behövdes till cateringverksamheten. År 2014 tog Malin och Sarah över den då konkursbelagda Tempobutiken i Ransta.
– Jag har alltid sagt att det ska gå att ha butik här ute. Vi rev ut hela butiken och verkligen slet eftersom vi inte hade ekonomi att ta hjälp med det. Vi har fått bidrag för att kunna köpa kylar bland annat. Det har varit en utmaning att bygga upp det här, men helt klart värt det. Vi är ganska bestämda av oss. Har vi beslutat oss för något ska vi väl kunna lösa det, berättar Sarah.
På vägen har de stött på en del motgångar, bland annat när tågen slutade stanna i Ransta och folk började flytta härifrån.
– Men vi har klarat oss igenom de tyngre perioderna. Vår ambition är, och har varit, att bygga upp verksamheten sakta men säkert, säger Malin.
Det är värdefullt för byn att det finns en mataffär. Många av de nyinflyttade är så duktiga på att handla här, och det är jätteroligt. Det verkar som att dom värdesätter att kunna gå ner och handla här i byn och slippa åka in till stan. Dom är måna om att butiken ska finnas kvar, säger Malin.
Det är viktigt att det ser snyggt ut i butiken är de rörande överens om.
– Det är viktigt att fronta alla varor, säger Sarah. För den som inte är bevandrad i matbutiksspråket så innebär det att flytta fram varorna längst fram på hyllan så att det ser både snyggt och fullt ut på hyllan och kunden enkelt kan hitta det den söker.
– Till och med när vi var i Thailand gick både du och jag och frontade i butikerna. Det är en arbetsskada, skrattar Sarah.
– Vi lyssnar på kunderna och försöker anpassa utbudet efter kundernas önskemål. Vi prövar oss fram med sortimentet, säger Sarah.
Butikens storsäljare är potatissallad men även smörgåstårtor som går att beställa och de färdiga matlådorna är populära. De säljer närproducerat kött från närliggande gårdar. Malin berättar att det är många som kommer till Tempo enbart för att köpa den egenmalda köttfärsen.
– Vi har även spännande planer som vi tyvärr inte kan berätta om nu, men i september släpper vi nyheten, säger Malin.
Kan ni ge någon ledtråd?
– Vi håller på att testa oss fram tillsammans med vår kock. Men det är något som kan göra vardagen enklare för kunderna, säger Malin.
Malin och Sara berättar att det är viktigt att utvecklas och att ingen av dem är rädda att testa nya saker. De kommer satsa mer på butiken men skala ner på cateringen som kommer finnas kvar fast inte i lika stor utsträckning.
Hur har ni påverkats av rådande pandemi?
Det var jättejobbigt och oroligt i mars när avbokningarna började komma in och cateringen lades helt på is en tid. Som tur var gick det bättre för butiken. Vi började med att hjälpa dem i riskgrupp att handla. De får sms:a eller maila in inköpslistor och så packar vi matkassarna som kunden sen kan komma och hämta på lastkajen eller få hemlevererade. Tidigt under pandemin kunde vi ha 30 matkassar på en dag. Det blev ett helt annat sätt att jobba och det var svårt att planera vad vi behövde köpa in. Toapapper tog ju slut, som över allt annars, utan att kunderna för den skull bunkrade, berättar Sarah.
Pandemin har inneburit en ökning av antalet kunder då många tycker det känns bättre att åka hit än in till stan.
– Vi har vid vissa tillfällen stått utanför butiken och slussat in folk. Det är många nya kunder som kommit och många har fått upp ögonen för butiken vilket är jättekul. Vi hoppas att den positiva uppgången för butiken ska fortsätta och att den här krisen kan ha något gott med sig i slutändan. Folk bryr sig om varandra och man hjälps åt i kriser på ett annat sätt, säger Malin.
Hur kompletterar ni varandra?
Vi har samma synsätt när det kommer till att driva företag. Vi är båda driftiga och ser sällan problem. Jag älskar att planera och har ofta massa nya idéer medan Sarah är mer realistisk och kommer med förnuftet. Hon är ”ordning och reda” och jag är lite mer ”röra till”, skrattar Malin.
Tack för att ni ville dela med er av er företagsresa och lycka till i framtiden!
Malin och Sarah äger tillsammans en catering och lanthandel i Ransta. Foto: Sala Sparbank.