Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

LYFTKRAFT

edge technology

Vill lägga mer produktion i Sverige

Anders Brunström på Edge är känd från många sammanhang i Näringslivet. Han var tidigare ordförande i Företagarna Sala och är nu en av de tre Sala Ambassadörerna som lyfter kommunen utåt.

Anders Brunström är en av delägarna på Ed & Ge Technology (Edge). Han har fått utmärkelsen Sala Ambassadör och är tidigare ordförande i Företagarna Sala. Anders är inflyttad salabo sedan länge.

– Jag är inte från Sala, men den lilla staden har fördelen att göra livet enklare. Om du handlar i en storstad så har du mycket att välja på men det tar längre tid. Här är det smidigare. Sala centrum är bekvämt med låga hus och små butiker. Jag kan tycka att det skapar en annan typ av miljö och känsla. Det är trevligare att gå på en shoppinggata istället för att gå inomhus i ett stort opersonligt shoppingcenter. Det som kommunen kan behöva för att lyfta staden är ett tydligt fokus och någon som säljer in Sala. Vi behöver även en beredskap för hur vi ska ta emot företagare och skapa möjligheter för människor som vill flytta hit. Det behöver skapas en kreativitet och en kraft att jobba framåt. Man kan inte bara sätta sig ner och vara nöjd.

Anders har varit med och drivit Edge sedan starten 1997.

– Vi tog över efter Sandvik Automation och höll till i Kista, Stockholm. 1999 flyttade vi in i Teknikhuset i Sala och 2009 expanderades verksamheten även till Värnamo. Idag är vi 17 anställda och verkar i två branscher som egentligen inte har med varandra att göra. Dels levererar vi styrsystem för att skapa lönsam produktion i skärande bearbetning, dels producerar vi automater som skapar ökad säkerhet och bättre logistik.

Efter att covidpandemin slog till har även Edge blivit drabbat. Framförallt i nyförsäljning där siffrorna blivit väsentligt mycket lägre eftersom man inte kan besöka kunderna på samma sätt som tidigare. Det man istället gjort är en stor satsning på att bygga upp en ordentlig film- och fotostudio för att bland annat vara närvarande online. Dels via presentationer, livestreaming och webbinslag men även genom att erbjuda utbildningar på video.

– Vi tycker om att producera själva och ha kontroll över det vi gör. Sedan april har vi skapat cirka 50 filmer som vi levererat ut. Det är något som kunderna verkligen uppskattat. Man lär sig inte allt på en gång, det tar tid att ta till sig kunskaper och kunderna kan titta på filmerna om och om igen.

 

Fika på distans

En annan förändring är att personalen arbetat på distans på ett annat sätt än förut.

– Vi har haft distansarbete tidigare och är vana vid att kommunicera på håll eftersom vi håller till i tre städer, men nu har vi utvecklats och blivit bättre på att utnyttja program som Teams. Vi har t.ex. haft gemensamma fikaträffar. Där har vi mött varandra digitalt via storskärm och de som jobbat hemifrån har varit med via mobil eller dator. Man upplever att man är tillsammans vi sitter på skilda håll. Vi hade afterwork under midsommarveckan där Värnamo hade sin AW och vi i Sala hade vår. Vi möttes på Teams och körde quiz där vi spelade mot varandra. Det har vi inte gjort tidigare, men vi har märkt att det både sparar tid och är ett smart sätt att kommunicera.

 

Tillbaka till det normala

Anders tror utmaningen kommer längre fram när man ska tillbaka till det som varit.

– Den här situationen har förändrat hela vårt synsätt och sättet att tänka på arbete blir annorlunda. Vi kanske ska ha andra roller och förändra synen på arbetstider. Men det vi siktar på just nu är att komma tillbaka från semestern och försöka återgå till det normala. Vi kommer att införa kursverksamheten på plats, men då ha speciella regler. Från att vara åtta personer går vi ner till bara fyra. Vi har större noggrannhet för att minska smittorisken och beställer lunch via catering istället för att gå ut och äta. Det blir ett sätt att smyga tillbaka till ett mer normalt läge igen.

 

Framtid

När Anders tänker på framtiden hoppas han att Edge kan vara till hjälp för företag att inte längre lägga produktion i Kina och andra länder som ligger långt bort.

– Det vi märkt nu är att det finns en massa falluckor och svårigheter när produktionen ligger långt borta. Ledtider försämras, kvaliteten blir sämre, leveransen kan försenas och företag kan påverkas på ett sätt man inte tänkt på tidigare vilket skapar stor sårbarhet. Det vi nu får hoppas och tro på är att det som hänt gör att svenska företag satsar på att behålla produktionen i Sverige. Vi tror att vi kan vara ett led för produktionsindustrin att leverera smartare och mer kostnadseffektivt och med snabbare produktionstid. Vi på Edge kan förhoppningsvis bidra till att företagen stannar kvar i Sverige.

Anders Brunström och Anders Jonsson på Edge Technology.

FAKTA | Anders Brunström
Yrke:

Företagsledare och Sala Ambassadör.

Ålder:

62 år (1958)

Bakgrund:

Jag snubblade in i branschen och blev kvar. När jag började leta efter mitt första jobb hamnade jag i den här branschen och sedan har jag utvecklats och har varit kvar i alla år.

{

”Vi hoppas vara med och bidra till att företagen blir kvar”

Carina Karlsson och Anders Brunström på Edge Technology.