Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

Salas äldsta

handelsföretag

Sala Sparbank fortsätter sin inläggsserie där de lyfter fram lokala företagare. Denna vecka säger vi hej till Ewerlöfs Bokhandel i Sala. Bokhandeln som slog upp dörrarna för första gången för 177 år sedan. 

Det var bokbindaren Johan Peter Hedvall som grundade butiken som då låg på Stora Torget. Sedan 1904 är adressen Norrbygatan 5. Under bokhandelns långa historia har det hunnit passera olika ägare. Till exempel Karin Ewerlöf som efter 1911 ägde bokhandeln på egen hand.

Idag är det bröderna Stefan och Per Andersson som äger butiken. Kända ansikten i Sala som brinner för att bevara en lokal charmig bokhandel och som inte vill formas av de stora bokkedjornas butiksstrategier för hur man skyltar upp en butik.

– Det ska vara lite vint och snett och det ska finnas mycket att välja på. Det är det som är charmen att det inte måste se ut som någon av de stora bokhandlarna när man kliver in hos oss, säger Stefan Andersson.

Under åren har de ingått i kedjorna Bokia och Akademibokhandeln. Nu tillhör de istället kedjan Ugglan.

– Att tillhöra de stora kedjorna var inte för oss. Vi drog oss ur så snart avtalet gick ut. Vi vill behålla den äkta bokhandeln och ha kvar bredden med papper, kontorsmaterial och böcker förstås. Kedjan Ugglan ger oss de fördelar gällande inköp, boknyheter och leveranser som vi behöver ha men utan att bli styrda hur butiken ska utformas. Det passar oss.

Att bokhandlare är en bransch som utsatts för stor konkurrens under de senaste åren har inte undgått någon. E-handeln och streamingtjänster för ljudböcker är såklart tuffa konkurrenter.

Runt 60 % av bokhandeln sker via nätet. 10 % genom olika bokcirklar och runt 30 % av försäljningen sker genom bokhandlare som oss. Så såg det inte ut för ett antal år sedan.

– Det är en enorm skillnad, men vi har anpassat våra kostnader efter det nya läget. Till exempel genom att dra ner på personal. Idag är vi fyra personer som jobbar deltid i butiken. Som mest genom åren har vi varit 7-8 personer, så visst är det stor skillnad. Tappet i storstäderna är ännu större. Småstäder har i regel klarat sig bättre för man inser vikten av att handla lokalt, berättar Stefan.

– Vi har våra stora försäljningsmånader under bokrean i februari och under december. Inför bokrean fyller vi på med böcker. Vi brukar få runt åtta pallar. Alla säljer slut, berättar Stefan.

Inför semestern så vill vi såklart gärna ha lite boktips.

Vad skulle du rekommendera till den som bara hinner läsa under semestern?

Jag har massor av tips. Till exempel serien om de sju systrarna av Lucinda Riley. Även Camilla Läckberg nya genre om Faye säljer bra. Och deckarna av Sofie Sarenbrant som nyligen släppt en ny bok. En annan favorit är När kräftorna sjunger av Delia Owens som handlar om en kvinna som lever ensam i träskmarkerna i USA. Väldigt spännande, säger Stefan.

De som plöjer böcker året runt och har läst det mesta, har du något tips även till dem?

Då rekommenderar jag Kattstryparen av Stefan Di-Omnia som handlar om mordet på stadshotellet i Västerås under Power Meet för ett gäng år sedan.

Stefan har arbetat i butiken sedan 1977 innan han och brodern Per tog över som ägare 2003. Innan dess var karriären en helt annan.

– Jag arbetade i Morgongåva som maskinoperatör och bockade plåt som användes till skördetröskor, det var något helt annat. Det som ändå är lite roligt är att i just de lokalerna som jag arbetade ligger nu en känd e-handlare inom böcker, säger Stefan finurligt.

Stefan berättar att den rådande coronapandemin ökat omsättningen något.

– Det är spel och framförallt pussel som går ovanligt bra just nu och berättar att de kan erbjuda utkörning av varor till riskgrupper om man önskar. Eller öppna butiken tidigare om man vill handla helt ostört.

Det är förstås lätt att tro att en äkta bokhandlare enbart läser böcker på fritiden, men så är naturligtvis inte fallet visar det sig.

– Även jag lockas av att kolla serier på Netflix. Det är mycket som konkurrerar med böckerna idag. Att titta på tv och direkt ta upp mobilen och scrolla när det är reklam händer även mig. När jag läser är det mest deckare och biografier, gärna om musiker. Nu när jag jobbar deltid hinner jag också med att vara på golfbanan en hel del, vilket är fantastiskt, säger Stefan som brinner för det nyfunna intresset.

Hur ser framtiden ut för Salas bokhandel?

Även om vi trappat ned till deltid ser vi fram emot att vara kvar minst till Salas 400-årsjubileum 2024 sen i framtiden får vi hoppas att en ny energisk person med ett starkt driv och många idéer vill ta över bokhandeln, säger Stefan med ett stort leende.

Avslutningsvis, hur ser er relation ut till banken?

Vi har ju funnits med i många år och allting rullar på precis som det ska göra, så vi är nöjda med vår bank.

Tack för en trevlig pratstund och stort lycka till!

Ewerlöfs bokhandel i Sala. Stefan Andersson en av grundarna.

Stefan Andersson från Ewerlöfs Bokhandel. Foto: Sala Sparbank.