NYHETER

Förändringens vindar

på salas näringslivskontor

Under Q4 händer det en del i Näringslivskontoret. Bland annat tackar Annica Åkerblom för sig och Ulla Eklöf går i pension. Ulrika byter roll och Robban stärker upp kommunikationen.

Förändringar på Näringslivskontoret

Ulla Eklöf, vår företagslots, går i pension 2020-11-30. Hon ersätts av näringslivssekreterare Ulrika Larsson som kom till oss 2019. Robert ”Robban” Österlind kommer att jobba med oss på näringslivskontoret och även med samhällsbyggnadskontoret vad gäller kommunikation, vilket är en livsnerv för vår del. Carina Eriksson finns kvar som näringslivsutvecklare med ansvar för besöksnäring, handel och landsbygdsfrågor.

  Vi lyfter Sala - Ari Riabacke föreläser för näringslivsrådet i Sala

  Annica Åkerblom, Ulrika Larsson, Carina Eriksson och Ulla Eklöf har haft en rolig tid tillsammans på Näringslivskontoret. Foto: Maria Andersson, Creative Mill.

  Vi lyfter Sala - Ari Riabacke föreläser för näringslivsrådet i Sala

  Robert Österlind på samhällsbyggnadskontoret hjälper näringslivskontoret med kommunikationskanalerna.

  jag slutar!
  och blev ombedd att skriva om mig själv:

  Hur kan det komma sig att en östgöte från hav och skärgård landar i den här delen av landet? Hav och skärgård, som har gått parallellt med mig hela livet både i jobbet och privat. Sjöfartsverket blev min arbetsgivare under 24 år. Jag trivdes varje dag och fick tvinga mig själv att sluta.

  Att jobba med sjöräddningstjänst och sjösäkerhetsfrågor triggar och det är fullt av drivna människor som ska ha fram resultat. Jag fick frågan om jag ville bli Sveriges Sjösäkerhetsråd inom fritidsbåtssektorn. Min chef  tyckte att ”du kan tackla alla gubbar i den här världen”. Jag gjorde som vanligt och svarade att ”ja, det kan jag väl”! Och så blev det. Jag blev det första och faktiskt fortfarande det enda kvinnliga Sjösäkerhetsrådet.

   

  Prisade reklamfilmer

  Jag är stolt över de priser, Nordisk bronssvan och Svenskt Guldägg, som jag fick för reklamfilmer som vi gjorde tillsammans med produktionsbolagen Jarowski och Traktor film. Samt också att Japan ändrat sina sjösäkerhetskampanjer efter sitt besök hos oss för att kolla hur Sverige drev en förändring för att minska antalet dödsolyckor.

  Jag har sagt ”ja, det kan jag väl”, fler gånger. Som när försvarsmakten och kustbevakningen kom med kravet om att sportdykarolyckorna måste ner i antal. I den världen är det ju verkligen svart eller vitt som gäller, det handlar om allvar direkt. När jag satt på Uddevalla lasarett och diskuterade med dykläkare där så frågade de om jag hade dykarcertifikat? Och det hade jag inte. De tyckte att jag borde ha det för att jobba med dessa frågor. Så då hörde jag mig själv säga: ”Ja, det är klart att jag ska ha det”. Så blev det. Jag tog dykarcertifikat.

  Efter Sjöfartsverket blev det till att jobba med skärgården i hela Östergötland och dess företag och föreningar. Vilket var en annan sida av myntet med elementet hav.

   

  vägen till Sala

  Sala då? En person som jag, som hängt i vinsch nedanför helikoptrar, varit med i olika övningar, kört sjöräddningsbåtar runt kusten samt seglat X 102 runt Sverige, Danmark, Tyskland och Grekland, varför valde jag Sala? Det handlar helt enkelt om ett beslut att inte vara särbo utan om att leva tillsammans med Raffe (Ralf), en egenföretagare från Dalarna inom industrin. Det gick knappast att flytta på honom och verksamheten, så det fick bli tvärtom.
  Företagarcentrum i Sala skulle permanentas och jag såg en utannonserad tjänst som landsbygdsutvecklare vilken jag sökte. Jag träffade då inledningsvis Företagarcentrums första chef Pär Westring och Sture Johansson, som då var ordförande både för LRF Mälardalen och för Företagarcentrum. Dessa två personer var anledningen till att jag tackade ja till den tjänsten. Det är bara att konstatera att Sture är en person jag håller högt. Under alla år har vi gått igenom mycket med detta Företagarcentrum. Han står stadigt på marken och har många gånger sagt till mig: Lugn nu!

  På sommaren 2010 så ringde Anitha Barrsäter, då ordförande i Företagarna, och frågade om jag kunde komma över för ett snack. Då fick jag frågan om jag kunde tänka mig att bli näringslivschef och chef för Företagarcentrum. Då hade Företagarcentrum haft en väldigt turbulent tid med tre chefer som fått gå av olika anledningar under åren 2007-2010. Som vanligt så svarade jag:  ”Ja, det kan jag väl.”

  På den vägen är det och har varit. Och med den bakgrunden kan jag konstatera att detta att lära sig fatta beslut och driva framåt samt stå upp när det blåser, det har behövts här i Sala.

  Det har varit tuffa år med ibland alldeles för mycket adrenalin för att demokratin självklart innebär att saker och ting måste han sin gilla gång. Jag ser med glädje de kvinnor som finns runtomkring mig här på Näringslivskontoret,  att vi samtliga kommer från en värld där resultat ska fram. Frågan om varför det bara har varit kvinnor på Näringslivskontoret har jag inget bra svar till. Det har bara blivit så.

  Jag har förstås fått frågan om varför jag slutar. Jag tycker helt enkelt att det är dags. Det är nog en kombination av hemlängtan till min familj, till skärgården och hästarna, samt att trigga vidare på något annat.

  Bästa hälsningar
  Annica Åkerblom
  Näringslivschef
  Sala kommun

   Annica Åkerblom, näringslivschef

   Annica Åkerblom, näringslivschef Sala Kommun. Foto: Maria Andersson, Creative Mill.

   Annica Åkerblom, näringslivschef
   Ett av Annicas uppdrag på Sjöfartsverket var att få ner antalet olyckor hos gruppen sportdykare genom att nå ut med rätt kommunikation.

   Foto: Reportage i Aftonbladet 1998.

   Annica Åkerblom, näringslivschef

   Bild från Gotlandsövningen där Annica vinschas ner från en helikopter under sin tid på Sjöfartsverket.

   – Jag har varit trött många gånger men i grabbarnas värld, vilket det var, får man inte ge sig, säger Annica Åkerblom.