Lyftkraft
Getbonden som satte Sala
på Sverigekartan
Sala Sparbank fortsätter sin inläggsserie där de lyfter fram lokala företagare. Den här gången har vi hamnat hos Fjärrstrands Jord & Skog och närmare bestämt lantbrukaren Oscar Fjärrstrand. Han i sin tur har satt Sala på kartan då han blev känd som getbonden i TV4:s program Bonde söker fru.
När vi träffar Oscar har de nyligen flyttat in i det nya huset efter ett år med renoveringar. Med de menar vi förstås Oscar och Cecilia. Kärleken som han mötte genom Bonde söker fru 2019. Vi får kaffet upphällt i ett nytt kök där handtagen just har monterats dit. Den nya gården ligger bara några kilometer ifrån hans gamla ställe.
Det var hans tjejkompis som anmälde honom till programmet, men han tvekade aldrig om att han skulle vara med.
– Att vara med om Bonde söker fru var både spännande men självklart jobbigt ibland, men hela kamerateamet är otroligt schyssta! Sen att man kanske bara får tvätta ena sidan av traktorn eller kratta grusgången i två timmar för att göra bra tv är en annan grej, säger han och skrattar.
– Men det tuffaste var att lämna de svåra beskeden till tjejerna som inte får stanna när man vet att man kommer att såra någon. Utöver det tråkiga beskedet som ska lämnas hade man minst sex personer stående runt en med kameror och mikrofoner, det var lite svettigt minst sagt.
Var bonde ditt drömyrke när du var liten?
– Drömmen var att antingen bli pizzabagare eller bonde. Det sista lyckades jag med! Gällande pizzabagare-drömmen får jag nog nöja mig med att bygga en bakugn som det funkar att baka pizza i.
Vad är det bästa med att vara bonde?
– Att det man gör verkligen har en mening! Tjurarna blir glada när jag slänger in en bal hö till dem, som jag själv har producerat på mina åkrar. Jag tycker om kretsloppet i att vara självförsörjande på så sätt. Jag började med hö och spannmål för kunna skaffa djur som jag inte behöver köpa foder till. Jag gillar variationen men ändå att det finns ett årshjul som är detsamma år efter år.
Vad är det absolut viktigaste som lantbrukare idag skulle du säga?
– Att man är driven och verkligen vill göra det. Det är pressat med dyra maskininvesteringar och ofta får man dåligt betalt för det man säljer. Det är extremt många timmar som man lägger ner. Det är inte ett jobb, utan en livsstil och man måste älska det man gör och det gör jag.
Som lantbrukare har du flera ben att stå på, hur fungerar det?
– Vi har djurhållningen med getter och tjurar, växtodlingen med hö och spannmål och skogsbruket. Sen jobbar jag även med tex gräsklippning, snöröjning och ibland även inom bygg som jag jobbade med innan jag blev bonde på heltid. För att kunna leva enbart på lantbruket behöver man enormt stora ytor och även det är sårbart utifrån vårt väderberoende och berättar om den torra sommaren 2018 som fortfarande har spår kvar i åkermarkerna.
Vem är då Oscar utöver en mångsysslare av rang?
– Jag är en 23-årig salakille som är skolad på Ösby Naturbruksgymnasium som skaffade sina första getter redan i tvåan på gymnasiet. Och jag gillar inte att gå upp tidigt på morgonen så det kommer aldrig att bli några mjölkkor på den här gården, säger han och skrattar.
Hur påverkas du av coronapandemin?
– Inte så mycket alls egentligen. Det är dock ett ännu större tryck än vanligt på getyogan. Det är en fysisk aktivitet där social distansering är möjlig och man får vara ute i naturen. Många stannar kvar efter att yogapasset är slut och gosar ännu mer med getterna. Det är en fd. Salatjej som är yogainstruktör och håller i passen. Jag står för getterna och hagen där man yogar, berättar Oscar.
Vad är viktigt för dig i din relation med banken?
– Banken har betytt mycket för företaget genom att tillåta investeringar och se möjligheterna som kommer att ge avkastning på sikt. Det är värdefullt att det finns kompetens för att kunna ha ett bollplank för att bedöma rimligheten i saker, eller komma med nya idéer! Det har fungerat jättebra med min företagsrådgivare, avslutar Oscar.
Stort lycka till i framtiden Oscar och tack för att vi fick besöka dig!
Lantbrukaren Oscar Fjärrstrand med en av sina getter. Foto: Sala Sparbank.