Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

Bygger lokaler 

som bostads­rätter åt små­företagare

Företaget Grundkraft har köpt 38 000 kvadratmeter mark i Gustafsborg, i Sala. Planen är att här skapa en bostadsrättsförening i industriform för småföretagare.

Under första kvartalet 2021 så hoppas Grundkraft på att ha bygglovet klart. Då kan den första etappen av byggprojektet i bästa fall vara färdig i slutet av nästa år.

– Sala har många småföretagare och flera av dem hyr sina lokaler, eftersom de kanske inte har råd att köpa eller bygga egna lokaler. Här får de då istället möjlighet att köpa en industrilokal i form av en bostadsrätt till ett bra pris, berättar Hannes Wolt, som tillsammans med Claes Sjöberg äger Grundkraft.

Företaget har sitt huvudkontor i Nykvarn, utanför Södertälje. Faktiskt i just en bostadsrättsförening i industriform.

– Ja, det är en av två sådana bostadsrättsföreningar som vi redan har byggt. Förutom den i Nykvarn så har vi även byggt en i Botkyrka. Och här kan vi se att det har varit en bra investering för dem som har köpt bostadsrätterna. Värdet har ökat, säger Hannes Wolt.

Tanken är att man köper ett ”garagefack” i bostadsrättsföreningens byggnad. I Sala blir varje sådant fack i två våningar med en sammanlagd yta av 270 kvadratmeter per fack.

– Kallavgiften, även om man lånar pengar för att köpa ett garagefack, blir cirka 450 kronor per kvadratmeter och år. Det kan man jämföra med 700-800 kronor per kvadratmeter och år om man hyr i äldre fastigheter, förklarar Hannes.

– Så man sänker kapitalkostnaden, samtidigt som man betalar till sig själv.

Precis som i en vanlig bostadsrättsförening så betalar företagaren även här en årsavgift till föreningen.

Vi lyfter Sala - Hannes Wolt, ägare Grundkraft

Hannes Wolt räknar med att många småföretagare i Sala, som inte har råd att bygga egna lokaler, nu istället kan köpa lokaler som bostadsrätter till ett bra pris.

Vi lyfter Sala - området Gustafsborg där Grundkraft kommer bygga industrifastigheter
Här, på Fabriksgatan i Gustafsborg, har företaget Grundkraft köpt 38 000 kvadratmeter för att bygga industrilokaler som bostadsrätter.
Allt ifrån exempelvis rörföretag till däckfirmor, små verkstäder, ventilationsföretag, snickare och gym har nytta av den här typen av garagefack.

Grundkraft har köpt 38 000 kvadratmeter mark bredvid företaget Allan Eriksson Mark AB på Fabriksgatan i Gustafsborg.

– Varje köpare får en grund med vatten, avlopp, el och värme indraget. Sedan får man utforma sin lokal själv som man vill, berättar Hannes Wolt.

– Själva så utför vi genom vårt eget företag grundläggningsarbetet i bygget. Men vi kommer att använda lokala elektriker, rörmokare och andra hantverkare för att göra installationerna i fastigheten. Sedan så anlitar vi en extern hallbyggare.
Den första byggnaden i Sala kommer att ha tio stycken garagefack, på vardera 270 kvadratmeter fördelat på två plan.

– Tanken är att bygga de här tio garagefacken först för att känna av marknaden. Sedan fortsätter vi med tio fack till. Efter det kan det bli aktuellt med att bygga fler industrilokaler på tomten, som vi hyr ut. Vi räknar med att kunna uppföra upp till sex stycken byggnader där.

Grundkrafts basverksamhet är mark- och anläggningsentreprenader. Men verksamheten med fastigheter har blivit ett ben till som nu växer för företaget. Grundkraft omsätter cirka 50 miljoner kronor och har verksamhet i hela Mälardalen, exempelvis i Stockholm, Strängnäs, Västerås och Eskilstuna samt även i Nyköping.

Vi lyfter Sala - Illustration av Grundkrafts industribyggnad på Gustafsborg

Tio garagefack i två våningar planeras i den första etappen. Bild: Grundkraft

Vi lyfter Sala - Illustration av interiör på Grundkrafts industribyggnad

Lager i bottenvåningen och en egen trappa upp till kontoren på övervåningen. Det är en av många möjliga varianter för ”garagefacken”. Bild: Grundkraft

Så här blir det

Varje lokal är i två plan och får en area på cirka 270 kvadratmeter. Nedre plan blir med en stor lastport och med takhöjden 5,4 meter, väl lämpat för produktion eller lager. Övre plan nås med en interntrappa eller en gemensam korridor på plan 2. Här blir takhöjden 2-3 meter.

Lokalerna förses med allmän belysning på de båda planen. Avsättningar för vatten, avlopp och tomrör för fiberanslutning är dras in till lokalernas entréplan. Köparen får själv färdigställa lokalerna med exempelvis dusch, wc, pentry, golvbeklädnader, väggplanering, undertak samt målning och liknande.

Vid köp av flera sammanhängande lokaler finns möjlighet att öppna upp mellan dem.

Byggnaden får ett inhägnat område med ett två meter högt staket och en elektrisk styrd grind.

Varje lokal får tre stycken egna parkeringar. Dessutom anläggs en stor gästparkering. Det installeras fasadbelysning och lyktstolpar styrda med så kallade astro-ur.

 

TEXT & FOTO:

Robert Österlind
robert.osterlind@sala.se
070-161 80 00

Vi lyfter Sala - Illustration av Grundkrafts industribyggnad på Gustafsborg

Grundkraft hoppas att få bygglov under första kvartalet 2021. Bild: Grundkraft

Vi lyfter Sala - Illustration av Grundkrafts industribyggnad på Gustafsborg

Garagefacken få stora lastportar. Bild: Grundkraft