Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

LYFTKRAFT

Viktor 

Mineralmästaren trivs på Metso

Från mångmiljonstaden Kyiv i Ukraina till västmanländska Sala. Från 18 år av högre studier till industriföretaget Metso. Viktor Lishchuk har gjort en lång resa, både bildligt och bokstavligt.

 

Med 14 000 anställda i över 50 länder är Metso ett världsledande industriföretag. Företaget levererar bland annat utrustning och tjänster för bearbetning av mineraler, hela vägen från gruvan till färdiga produkter som mineralkoncentrat eller mineralpellets. Sedan årsskiftet jobbar Viktor Lishchuk här som process- och offertingenjör. 

– Vill man jobba med utrustning för mineralbearbetning så finns det inget bättre ställe än Metso att vara på, säger Viktor. 

På Metsos kontor i Sala arbetar Viktor med att sälja avancerad utrustning för metallbearbetning till kunder över hela världen. Affärerna är komplexa, och finanser, risker, logistik och inköp är viktiga delar av offertprocessen. De tekniska utmaningarna brukar vara omfattande.

– Det finns ingen standard när det kommer till malm. Även om metallen är densamma har malmen alltid olika egenskaper, och utrustningen måste anpassas efter det, säger Viktor Lishchuk.

 

Både teknik och ekonomi

I Viktors arbete kombineras teknik med ekonomi. Han betonar att en bra affär inte bara handlar om pris, utan att de tekniska delarna, med design och val av lämplig utrusning, är precis lika viktiga.

– Att till fullo förstå kunden är en utmaning. Ibland säger kunden att han vill ha en sak när det i själva verket är något annat han behöver. Då gäller det att kunna säga det på ett diplomatiskt sätt, säger Viktor.

– Jag förklarar för- och nackdelarna med olika alternativ. Har du underbyggda argument kan det bli en bra diskussion, och det skapar en relation med kunden om man visar att man är intresserad och bryr sig.

Viktor har både kunder och kollegor över hela världen. Ibland tillverkas den utrustning han säljer av Metso i Turkiet eller Kina, medan kunden å sin sida sitter i Australien eller Latinamerika.

– Att arbeta i gruvindustrin är oftast mer globalt än lokalt. Därför är det förknippat med en del utmaningar, som att anpassa den utrustning vi säljer till olika nationella standarder. Timing är en annan utmaning. Jag jobbar i team med kollegor i Latinamerika, USA och Kina, och med så olika tidszoner är det inte lätt att hitta tider för våra onlinemöten.

 

Internationella studier

Men internationella utmaningar är inget nytt för Viktor Lishchuk. Hans väg till Sala har varit minst sagt internationell, och den är kantad av en hel del studier. Han har två masters och två PhD, och hans studier har tagit honom från hemlandet Ukraina till Polen, Finland, Tyskland, England, Nederländerna, Ryssland och Sverige. Det var under en praktikperiod i Belgien som han fick upp ögonen för gruvindustrin. 

– Mining är coolt. Jag triggades av utmaningen att hitta hållbara lösningar till rimliga kostnader, så i stället för att avsluta min utbildning i geovetenskap i Finland bestämde jag mig för att byta inriktning.

Och det var på så sätt, via studier i mineralbearbetning på Luleå tekniska universitet, som Viktor hamnade i Sala. Efter 18 år av högre studier är jobbet på Metso en välkommen förändring.

– Jag har forskat mest hela livet. Det här är annorlunda och jag gillar det väldigt mycket. På universitet arbetar man ensam, men här är det mycket grupp- och teamarbete. Den tekniska bakgrunden är viktig i jobbet, men den är värdelös om du inte också har social kompetens, säger Viktor.

 

Förändringar på gång

Några planer på att fortsätta sin internationella karriär i ytterligare länder finns för tillfället inte. 

I Luleå träffade Viktor nämligen Linda som han bor tillsammans med i Västerås. För några månader gifte de sig och snart väntar de första barnet.

 – Att bli pappa kommer förstås att påverka mitt liv, och säkert även mitt yrkesliv, säger Viktor Lishchuk.

 – Jag vet inte vad jag kommer att jobba med i framtiden. Industrin är inte förutsägbar; ny teknik kommer och allt mer automatiseras. Jag vet inte vad som kommer att efterfrågas om fem år, allt jag vet är att det kommer att förändras.

Viktor Lishchuk på Metso.

FAKTA | Metso
Omsättning:

3.2 miljarder euro (koncern)

Antal anställda:

745 i Sverige, 250 i Sala

Verksamhet:

Produkterna spänner från gruvdrift, aggregat och återvinningsutrustning till industriella ventiler och pumpar. Tjänster står för över 55% av omsättningen. Metsos kunder stöds av ett globalt nätverk med över 14 000 yrkesverksamma i mer än 50 länder.

Sök jobb på:

metso.com/se

Viktor Lishchuk vid Stadsparken i Sala.

– Jag tycker om den vackra stadsparken med alla sjöar. Den är höjdpunkten i Sala.

{

”Jag triggades av utmaningen att hitta hållbara lösningar till rimliga kostnader”

– Jag jobbar i team med kollegor i Latinamerika, USA och Kina, och med så olika tidszoner är det inte lätt att hitta tider för våra onlinemöten.