Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

nyheter & rapporter

Näringslivet i Sala har bäst tillväxt i hela Västmanland

Sala kommun vinner kreditupplysningsföretaget Synas utmärkelse Bästa Tillväxt i Västmanlands län 2021. På andra och tredje plats kommer Surahammar respektive Köping.

Näringsliv Sala - Historiska placeringar i tillväxtindex i Västmanland för Sala kommuns företag.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar.

Sala kommuns näringslivschef, Cissi Lööv, blir glad men inte direkt överraskad när hon får beskedet om att Sala ligger i topp.

– Vi har haft en bra utveckling under flera år. En förklaring är att vi har ett väl diversifierat näringsliv och ett stabilt nyföretagande. Det är också viktigt att påpeka att det sedan länge funnits en stark företagarkultur i Sala och att företagen är välskötta, säger hon.

– Till skillnad från hur det ser ut på många andra håll har även handeln i Sala klarat sig bra trots Coronapandemin och konkurrensen från e-handeln. De som bor här är i stor utsträckning lojala med sina butiker och stolta över det stora och varierade utbud som finns här, trots att Sala är en småstad.

– Sammantaget är det alla duktiga företagare i kommunen som ska ta åt sig äran av att vi nu får utmärkelsen Bästa Tillväxt, understryker Cissi Lööv.

Inför framtiden är Salas näringslivschef fortsatt optimistisk. Hon menar att Sala är som en oslipad diamant som bara ligger och väntar på att förädlas.

– Redan i dag är besöksnäringen betydelsefull, men det finns samtidigt en potential att utveckla näringen ytterligare. Våra politiker har i mångt och mycket varit förutseende och därför har vi kvar en nästan helt och hållet orörd stadskärna med pittoreska trähus, gågator och folkliv. Det gör att vi kan erbjuda något som inte finns på så många andra ställen, berättar Cissi Lööv.

Salas geografiska läge med goda väg- och tågkommunikationer talar också för en fortsatt positiv utveckling. Med en timmes pendlingsavstånd med tåg till Stockholm, Arlanda och Uppsala, och halva den tiden till Västerås, är det fullt möjligt att bo i Sala och jobba någon annanstans. Det ger också fantastiska möjligheter att driva företag i behov av att transportera varor och det gör det lättare att locka kompetens från andra orter.

– Det har märkts tydligt under Coronapandemin i form av ett ökat intresse, inte minst bland småbarnsfamiljer som vill flytta hit. Det som lockar är lugnet, tryggheten och ett annat kostnadsläge på bostadsmarknaden, men också den till stora delar unika stadsmiljön samt alla naturupplevelser som finns runt omkring, avslutar Cissi Lööv.

Priset Bästa Tillväxt delas ut av kreditupplysningsfirman Syna sedan 2007 och anses av många inom näringslivet som ett av de mest prestigefyllda.

– Priset premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är viktigt att understryka att den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Att Sala ligger bäst till i Västmanland är dessutom extra roligt eftersom det visar att en liten kommun kan ha ett aktivt och framgångsrikt och näringsliv, avslutar han.
Även 2013 och 2016 hade Sala den bästa tillväxten i Västmanland i Synas undersökning och i fjol hamnade vi på andra plats i länet.

Den branschbredd och goda tillväxt över tid som Harald Stjerna beskriver bekräftas av den näringslivsanalys som analysföretaget Bisnode precis har gjort på uppdrag av Sala kommuns näringslivsenhet. Analysen visar också på en god konkurrenskraft för flertalet branscher och för kommunens näringsliv som helhet, i jämförelse med andra kommuner av jämförbar storlek. 

– Att det är gynnsamt att driva företag i Sala råder det ingen tvekan om, säger Cissi Lööv.

Vill du fördjupa dig i vilka branscher och storleksklasser som växer kan du ladda ner Bisnodes analys här:

Näringsliv Sala - Sala kommun utnämnd till Västmanlands bästa kommun i tillväxtindex 2021.

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Salas placering. I kommunen finns 53 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier:

A Vallingstam Transport AB
AB Fröjd och Nordlöf
AG Sahindal Sala AB
AJAB Brand AB
Alrik’s Entreprenad AB
Annalunda Teknik & Design AB
AXON Miljöteknik AB
BAKING SOLUTIONS I SALA AB
BGE Värmepumpar AB
Bolster Innovation AB
Carlssons Glasmästeri i Sala AB
Catrinelunds Gård AB
CCE Lantbruk AB
Dennis Ficks Transport AB
E-L Mark AB
Finntorpets Bygg och Konsult AB
Fridhems Elektriska AB
GIMtek AB
Grällsta Bygg AB
Gräv ERU AB
Hallbyggarna Sala AB
Heby Städ & Flytt AB
Hjortshøj AB
Hörnskog Wikström Bygg AB
Lemaco Bygg AB
Lindbloms Bilservice AB
Lånsta Gård & Åkeri AB
M O K Per Jansson AB
M.EK AB
Malins och Sarahs catering och lanthandel AB
Markresurserna i Sala AB
Nya Sala Måleri AB
OJA Racing AB
Pingfan Xile AB
Poppos AB
Renton Vattenrening AB
Rilancio AB
Sala Larm & Teknik AB
Sala Skåp AB
Sala Sotningsdistrikt AB
Sala Vassklippning AB
Sala Ytbehandling AB
Sala-Heby Energi Elnät AB
Scandinavian Pile Driving SPD AB
Secoa AB
SÅBEL AB
T. Plastspik AB
Tompas Städ & Allservice AB
TrainService Sweden AB
Törnlinds VVS AB
Wallin & Lukic Plåtslageri AB
YW Revision AB
Åby Agro AB

Näringsliv Sala - Sala kommun utnämnd till Västmanlands bästa kommun i tillväxtindex 2021.

 

TEXT & FOTO:

Robert Österlind
robert.osterlind@sala.se
070-161 80 00