Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

Sala Elarmatur 

har ljuset för hela huset

Sala Sparbanks inläggsserie om lokala företag är tillbaka. Vi säger hej till Sala Elarmatur och butiksägaren Viktoria Jansson.

Sala Elarmatur grundades år 1975. Det var Viktorias mamma Eva Jansson som tillsammans med väninnan Anna-Britta Söderberg som startade upp Sala Elarmatur från grunden. När Anna-Britta flyttade ifrån Sala runt 1985 fortsatte Eva att driva butiken själv ända till år 2015 då dottern Viktoria tog över. Viktoria är idag ägare och driver familjeföretaget vidare tillsammans med två anställda på välkända Rådmansgatan 2 i Sala.

– Jag har pendlat mellan att bo i Sala och Västerås hela livet. Det var egentligen slumpen som till slut gjorde att jag flyttade från Västerås tillbaka till Sala igen och tog över butiken efter mamma.

Viktoria med personal vill alltid förse kunder med den bästa servicen tillsammans med bra produktkvalitet. Samtliga som arbetar i butiken har mycket goda kunskaper och hjälper gladeligen kunder med att hitta det just dom söker. När butiken öppnade vid 10:00 på morgonen var det redan kunder som stod på kö för att komma in och få kunnig hjälp.

Butiken har att erbjuda allt ifrån belysning till lampskärmar, elmaterial, fotogentillbehör, lampkupor, inredning och mycket mer därtill. Viktoria berättar att det är dem själva som bestämmer sortimentet eftersom butiken är en fristående butik utan någon stor koncernägare.

– Det mesta går att få hem som kunderna önskar. Vi försöker ha ett så brett sortiment som möjligt. Vi vill kunna erbjuda både de traditionella lamporna, de stora kända märkena inom lampor, men också ta in och följa de mer moderna trenderna som finns. Dessutom tycker jag att det är viktigt att man hos oss kan skapa sin egen design i en lampa genom att kombinera en lampskärm till en lampfot, och inte bara kunna köpa ett färdigt lamppaket för ibland är det inte säkert att man gillar den kombinationen som är ihopsatt, berättar Viktoria.

Vi lyfter Sala - Viktoria Jansson, Sala Elarmatur

Viktora Jansson tog över som ägare av Sala Elarmatur efter sin mamma 2015.
Foto: Sala Sparbank.

Butiken är även väldigt populär bland kunder som inte är bosatta i Sala.

– Vi har kunder som åker ifrån Uppsala, Stockholm, Västerås, Enköping och Avesta för att handla hos oss varje dag. Det är jätteroligt, jag tror att vi som butik kan erbjuda det lilla extra inom bra service som inte finns att få hos de större konkurrenterna. Dessutom är vi en traditionell lampbutik som lyckats etablera oss kvar på arbetsmarknaden som fysisk butik i en liten stad vilket känns unikt, säger Viktoria.

Inför hösten är det fortfarande populärt med mörkare färger på lampskärmarna.

– Vi går mot mörkare tider och därmed följer den mörka färgen även med i inredningen. Däremot så är fortfarande sammet, djurmotiv, mässing och papegojor populära motiv på lampskärmarna i höst, den trenden tycks hålla i sig, berättar Viktoria.

Ett tips som Viktoria vill dela med sig är om man känner att man vill göra om i hemmet nu inför hösten så kan det räcka med att bara byta ut lampskärmen eller lampfoten. En sådan enkel liten detalj kan sätta en helt ny touch i hemmet.

Det som driver Viktoria är att få arbeta med kundservice. Att varje dag få möta trevliga kunder som alltid är så snälla och nöjda det gör arbetet i butik fantastiskt roligt, säger hon. Mötet med kunder är den stora drivkraften och den kundkontakten finns inte genom e-handeln. Just konkurrensen med e-handeln gör att Viktoria med sin personal fokuserar extra mycket på att ge kunderna som kommer in den allra bästa servicen.

Vi lyfter Sala - Lampskärmar på Sala Elarmatur

Du hittar vackra lampor hos Sala Elarmatur. Foto: Sala Sparbank.

Vad gillar du att göra utanför ditt hårda arbete?

– Jag tycker om att odla så som tomat, gurka, paprika. Ja, i princip allt som är ätbart, berättar hon. Dessutom så gillar jag att träna, jag har hållit på med gymnastik en längre tid och även varit ledare inom det. Nu håller jag mest på med cykling, mer specifikt mountainbike. Det är så bra att bara kunna hoppa på cykeln och cykla ut i naturen. Man får se många fina platser som man inte sett förut.

Viktoria berättar att Coronapandemin slog hårt på butiken och att försäljningen gick ner. Men att butiken har så många trogna kunder gjorde att de klarade av den tuffa tiden som var vi våras. Nu väntar en intensiv höst och vinter. Mer ljuskällor används nu när det börjar bli mörkare ute.

– Dessutom ska det inhandlas nya adventsljusstakar och adventsstjärnor, så vi kommer ha att göra förhoppningsvis, berättar Viktoria.

Har du några framtidsdrömmar inom företaget?

– Jag vill så klart att butiken ska gå fortsatt bra och att försäljningen ska öka. Ett annat mål är också att försöka få Salaborna att handla mer lokalt och främja den lokala handeln i staden. Tillsammans får vi då ett mer levande centrum och en stad som alla trivs att bo och handla i.

Hur är relationen till banken?

– Den är jättebra, som lokal företagare tycker jag att det är självklart att vara kund i en lokal bank och jag är nöjd med Sala Sparbank.

Tack för en trevlig intervju, lycka till i framtiden!

Vi lyfter Sala - Kristallkronor på Sala Elarmatur

Eleganta kristallkronor. Foto: Sala Sparbank.

Vi lyfter Sala - Skyltfönstret på Sala Elarmatur

Sala Elarmaturs upplysta skyltfönster. Foto: Sala Sparbank.