Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

LYFTKRAFT

Sala har rik historia och närhet till allt

Sala är staden med nära till allt. Att det mesta är i mindre skalgörlivet enklare.

– I Sala kan man leva gott med närhet till det som är viktigt: till omvärlden, till naturen, och till varandra. Glöm långa transportsträckor mellan skola, arbete, kultur och naturliv. Här är lika enkelt att promenera till jobbet som att ta tåget till någon av de intilliggande städerna.

I den mysiga stadskärnan flankeras gatorna av färgglada, låga hus. Inne i stan fikar man gott, äter bra, eller shoppar i någon trevlig butik.

Salas näringsliv blomstrar – såväl inne i centrum som ute på landsbygden. Här finns plats både för innovativa teknikföretag i stan och välsorterade gårdsbutiker på landet. För den som är i etableringsfasen finns mycket hjälp att få från kommunen.

 

Vill man upptäcka historiska besöksmål är Sala Silvergruva är ett givet stopp. Gruvan, som var storindustri i flera hundra år, lockar än idag med spännande aktiviteter både ovan och under jord.

{

”Här finns plats både för innovativa teknikföretag i stan och välsorterade gårdsbutiker på landet”

Funderar du på att sätta bo här? Det byggs mycket i Sala just nu, och här finns villor och lägenheter till priser som inte alls liknar de stora städernas. Färdigt att flytta in!

Sala stadspark ligger vid Ekeby dammar, som är sista anhalten innan stadskärnan i ett gammalt dammsystem som rörde sig från Sala Silvergruva. Promenadstråket Gröna gången ringlar sig från Ekeby dammar till sjön Långforsen och här promenerar gärna Salaborna. Vid Långforsen ligger populära Måns Ols med badplats och restaurang.

I kulturkvarteret Täljstenen arrangeras utställningar, konserter och teaterföreställningar. Här finns också Aguélimuseet.

Sala är allra mest känt för sin silvergruva. Det gamla gruvområdet är inte bara välbesökt av turister, här tränar också lokala mountainbikeåkare.

Salas centrumhandel har ett brett utbud med både kedjor och lokala charmiga butiker.

I lekparken i Stadsparken leker både stora och små barn.

Svartådalen bjuder på högkvalitativ rekreation. Bland annat går det att paddla på Svartån genom böljande artrika kulturlandskap vårdade av får och kor sedan många hundra år. 

Stora lekparken i Stadsparken i Sala är ett populärt resmål för barnfamiljer.