Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

LYFTKRAFT

Team Westholm

– Sveriges närmaste travanläggning

Med de orden marknadsför Jörgen Westholm sitt företag. Närheten till travbanor, specialistdjursjukvård och Arlanda flygplats gör läget på landsbygden utanför Sala så perfekt.

Från asfaltsväg bredvid blommande dikeskanter till grusväg mellan sädesfälten syns fler och fler hästar i sina hagar. Här på gården Karlsro har Jörgen Westholm byggt upp en travverksamhet som gör honom till en av de större arbetsgivarna på landsbygden utanför Sala. Han är dessutom en av de större travtränarna i Sverige, inte bara till antalet hästar utan även i framgångar räknat.

 

Lysande läge för hästverksamhet

Det mesta Jörgen behöver för att göra egna och andras hästar redo för tävlingsbanorna finns på Karlsro och de två närliggande gårdarna Knattebo och Kängsbo. Stall, hagar, rundbana, jordbana, rakbanor varav en är helt under tak, backar, personalbostäder. På övervåningen av stallet närmast boningshuset finns en rymlig lokal för samkväm och träffar där priser och vinnartavlor talar sitt eget språk.

Vad är det som gör läget här i Väsby så bra för den här verksamheten?

– Jag har extremt nära till flera travbanor, nära till Arlanda, nära till specialistdjursjukvård i Uppsala, Strömsholm och Stockholm, säger Jörgen och fortsätter:

– Det är också ett trivsamt landskap med åkermark och skog blandat, och bra odlingsmark för vall och gräs. Jag köper allt mitt grovfoder från lantbrukare främst i norra delen av Sala kommun. 

Närheten till Arlanda ser han som extra viktig med tanke på den filial med hästar och anställda han har i Frankrike. Det blir många flygresor dit.

 

Flera nya verksamheter

Flera som tidigare varit anställda hos Jörgen har öppnat egna verksamheter i närområdet. Oskar J Andersson, Patrik Fernlund och Fredrik Wallin är bara några exempel på människor som gjort sig namn inom travet och som har fått stor del av sitt kunnande tack vare åren hos Team Westholm. 

Jörgen ser gärna att fler inom hästnäringen etablerar sig i området. Det behöver nödvändigtvis inte vara just inom travet.

– Ju fler verksamheter som finns här, desto fler veterinärer, hovslagare och equiterapeuter kommer hit. Det gynnar oss alla som har hästar.  

Jörgen Westholm visar upp årets föl födda på gården.

FAKTA | Jörgen Westholm
Yrke:

Företagsledare, travtränare och kusk.

Ålder:

47 år (2020). 

Bakgrund:

Visste redan som liten att han ville syssla med trav. Har fått sin utbildning hos travtränare i Sverige och utomlands.

{

”Ju fler verksamheter som finns här, desto fler veterinärer, hovslagare… Det gynnar oss alla som har hästar.”

Jörgen Westholm ser gärna att fler etablerar sig i Sala.