Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

TKS 

Butiken som funnits i tre generationer

Sala Sparbanks inläggsserie om lokala företag har gått vidare till Veronica Karlsson som driver butiken TKS i Sala.

År 1954 grundade Veronica Karlssons mormor Wilma Molin och morfar Bertil Molin butiken Trikå Korsetter Strumpor i Sala. Veronicas morfar Bertil arbetade som försäljare av strumpbyxor och det var på den vägen som idén att öppna TKS började med just försäljning av strumpbyxor, nattlinnen och underkläder.

Då låg butiken på Kungsgatan och var inte större än 30 kvm. Efter att Veronicas mormor och morfar drivit butiken i många år så tog slutligen hennes föräldrar Birgitta Karlsson och Sten Karlsson över TKS. Veronica började med att sommarjobba i butiken redan som ung. Idag har hon jobbat där i imponerade 30 år.

Idag 66 år senare ligger butiken på Norrbygatan 1 och har gjort det sedan 1978. Utbudet i butiken har utvecklats och idag säljs allt ifrån bh:ar och strumpbyxor till handskar och väskor.

Sedan 10 år tillbaka driver Veronica butiken på egen hand efter att ha tagit över ifrån sina föräldrar. Det är ett familjeföretag som levt vidare i tre generationer.

– Jag visste redan som liten att jag ville arbeta här. Det är roligt att butiken har överlevt i så många år här i Sala, säger Veronica.

Att butiken går så pass bra som den gör tror Veronica kan beror på flera saker.

– Bland annat ligger butiken på ett attraktivt läge mitt i stan. Sedan tror jag på vår vision om att vi behåller butiken och sortimentet så som det alltid har varit. Vi sticker inte ut med de nyaste trenderna, vi försöker hålla oss till mer basic och vardagskläder. Jag upplever att kunderna uppskattar det och vill ha det så. Självklart har vi också många trogna kunder som handlar hos oss och har gjort det i många år, säger Veronica.

Vi lyfter Sala - Veronica Karlsson, ägare, TKS Sala

Veronica Karlsson är tredje generationen företagare som driver TKS i Sala.

Det som är unikt med TKS är att butiken är privatägd. Det är inte någon stor kedja som styr inköpen utan det är Veronica tillsammans med medarbetare som bestämmer sortimentet.

– Vi försöker anpassa vårt sortiment utefter vår målgrupp som är personer i medelåldern och uppåt. Men vi har också fått in väskor, skinnhandskar, underkläder och lite produkter för män till butiken vilket har genererat en bredare målgrupp. Nu kommer även män och yngre personer in för att köpa en ny plånbok eller en väska, berättar Veronica.

TKS lockar även till sig besökare ifrån andra städer. Butiken är unik i sig eftersom man kan hitta fynd som inte finns hos de större kedjorna.

– Att människor reser hit från andra städer känns jätteroligt, jag tror att vi kan erbjuda det lilla extra som inte går att hitta någon annanstans. I många städer har flera butiker lagt ner, men eftersom vi finns kvar så söker sig folk till oss istället, säger Veronica glatt.

– Vi är dessutom jättebra på försäljning av bh:ar. Många kunder åker endast hit för att handla det hos oss, säger Veronica.

Veronica fortsätter med att berätta sin syn på den lokala handeln.

– Sala som handelsstad tycker jag är jättebra. Under julen tyckte jag att vi märkte av att Salaborna försökte handla mer lokalt och det är fantastiskt, säger Veronica.

Att driva en egen butik är tidskrävande. När Veronica får tid över på fritiden så ägnar hon den tiden till att ta det lugnt och vila upp sig med en bra bok eller gå ut på promenader med hunden.

– Jag har ett väldigt socialt arbete, så de timmarna jag får över gillar jag att varva ner, säger Veronica.

Hur ser du på butikens framtid?

– Framtiden för TKS ser ljus ut. Butiken har klarat av några tuffa månader under Coronapandemin. Det är bara att blicka framåt och utveckla butiken sakta men säkert. Vi vill bland annat bli ännu bättre på försäljningen av bh:ar och badkläder. Där känner vi att vi kan utvecklas, säger Veronica.

En målsättning är att kunna anställa igen. Ett annat självklart mål är att fortsätta vara en uppskattad liten butik som många människor gillar i Sala och sedan driva vidare butiken som mormor och morfar en gång i tiden startade, säger Veronica.

Tack för den trevliga pratstunden och lycka till i framtiden.

 

TEXT & FOTO:

Sala Sparbank