Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

LYFTKRAFT

Törnlinds specialkaffe

– det svarta guldet

Denna vecka hälsar Sala Sparbank på hos Törnlinds Kafferosteri och dess grundare Anna och Tobias Törnlind.

När vi tar trappan upp till rosteriet möts vi av härlig jazzmusik i en smakfullt inredd lokal. Anna och Tobias berättar att det var i samband med att de fick tag på lokalen i Sala i slutet av 2018 som allt startade, men intresset för kaffe har funnits längre än så.

– Hela kaffeintresset började egentligen med att Tobias köpte den där lilla espressomaskinen som står där, säger Anna och pekar bort mot köksbänken.

Tobias tyckte att det var svårt att hitta bra nyrostade espressobönor så han köpte en liten rost som han började rosta kaffebönor till familj och vänner som kom över på en kopp. När en kompis till Tobias startade ett litet mikrorosteri blev Tobias själv nyfiken på industrin. Anna som har en bakgrund inom restaurangbranschen säger att hon alltid varit intresserad av mat och smaker, att analysera och testa olika smaker och kombinationer.

När sedan tillfället gavs att ta över lokalen kände sig båda redo att ta sitt kaffeintresse till en högre nivå och där med föddes Törnlinds Kafferosteri.

Innan det överhuvudtaget gick att börja rosta kaffebönor fick makarna börja från början med anpassning av lokalen som ligger intill familjeföretaget Törnlinds VVS AB, där Tobias arbetar heltid. Även Anna har ett heltidsarbete som administratör på Ösby Naturbruksgymnasium.

– Vi båda tycker om våra arbeten, så ett framtidsmål är att kunna anställa en till två personer som sköter rosteriet, säger Anna.

Anna berättar att det är viktigt att verksamheten ökar i en långsam stabil riktning. Törnlinds Kafferosteri har inte som ambition att leverera kaffe till hela Sverige utan de riktar in sig på närområdet. Några av kunderna är Sala Ångbageri, Fiket i Färnebo, Silverstadens Delikatess, och Åkrahallen.

Tobias berättar också att ett mål är att få upp Salabornas ögon för hållbart kaffe och den kvalitén som Törnlinds Kaffe erbjuder.

– Ett bra pris på kaffe är rätt pris, med det menar vi att vårt kaffe är lite dyrare men då finns vetskapen att det är gjort med kärlek och med en vilja att förbättra den hållbara utvecklingen, säger Tobias.

Berätta om Törnlinds kaffe, hur skiljer det sig från annat kaffe?
– Vårt kaffe går under benämningen specialkaffe som är en kvalitetsstämpel som innebär att kaffet måste uppfylla olika kriterier för att få klassas som specialkaffe. Kaffebönorna selekteras noggrant och måste ha en viss storlek och kvalitet. Bönorna som vi använder oss av har även 100% spårbarhet, vilket betyder att vi kan gå hela vägen tillbaka till importör och odlare. Dessutom är vi extremt noga med att arbetsförhållandena är bra och att vi säljer kaffe som vi kan stå för, berättar Anna.

Under intervjuns gång påminns man hela tiden om hur drivna Anna och Tobias är. Två unga människor som har så mycket idéer och kreativitet.

Har verksamheten påverkats av rådande pandemi?
– Vi har märkt av att våra leveranser till de lokala kaféerna inte varit lika stora. Det beror förmodligen på att färre har fikat i dessa tider, säger Anna.

– Vi har tidigare deltagit på mycket events och marknader, men den biten har tyvärr försvunnit helt nu, säger Tobias.

När det har gått åt mindre tid till att rosta kaffe och vara på marknader så har mer tid funnits till de praktiska sakerna. Anna och Tobias berättar att de under våren har skapat en ny design till sina kaffeförpackningar.

– Den nya designen levererades faktiskt idag, vi har beställt 5000 förpackningar i tre olika färger och vi blev så nöjda, säger Tobias.

I slutet på augusti kommer även webbshopen som varit stängd i några månader öppna upp igen. Då med den nya designen på kaffeförpackningarna.

Hur ser era kaffevanor ut?
– Det brukar bli ungefär 3 koppar per dag. Bara för vi håller på med kaffe så överkonsumerar vi inte det. Men ibland när vi håller på och rostar kaffe så blir det mycket kvalitetstestande av kaffet och då blir det ganska mycket på en dag.

Vilka är ni utanför ert hårda arbete?
– Vi är två lugna och sociala personer. Vi gör allting i livet tillsammans, vi kompletterar varandra jättebra och har många gemensamma intressen, säger Anna.

– Vi vill njuta av livet men samtidigt göra skillnad då vi brinner för hållbarhet, säger Tobias.

De har planer på att renovera huset och Anna berättar skrattandes att efter husköpet så hittar hon ofta Tobias ute i rosenbuskarna i trädgården, han trivs bra där.

Hur är er relation till banken?
– Relationen till banken har alltid varit bra. Det vi har behövt hjälp med har vi fått. Sen är det nära och bra. Vi gillar att vi kan ha en rak och nära kontakt med banken, säger Anna och Tobias.

Tack för ett trevligt och inspirerande besök hos er på kafferosteriet, lycka till i framtiden

Tobias och Anna Törnlind har länge haft kaffe som gemensamt intresse. Foto: Sala Sparbank.