Sala kommuns logotyp
Sala kommuns logotyp

Lyftkraft

Wason

Butiken som klätt Salabor sedan 1958

Sala Sparbanks inläggsserie om lokala företag har nu gått vidare till den välkända klädesbutiken Wason och dess ägare Jan och Ulf Wallin.

På Rådmansgatan ligger den välkända butiken som från början endast erbjöd herrkläder. Det var bröderna Jan och Ulf Wallins pappa Bengt som öppnade butiken tillsammans med sin bror Lennart. Då låg butiken där Röda korset ligger idag.

Bengt och Lennart kom från en stor familj med nio söner varav flertalet av dem varit butiksägare.

– Vår ena farbror drev en livsmedelsbutik, en annan öppnade en Wasonbutik i Västerås, en farbror startade Wallins skor här i stan, en annan hade en bokhandel i Mariestad och ytterligare en grundade Auktionskammaren, skrattar Jan.

Hur det kommer sig att familjen Wallin varit så drivna när det kommer till framförallt Salas handel tror Jan handlar om att det har varit en stor nytta att inom familjen kunna utbyta erfarenheter och hjälpas åt.

– Många skulle säkert använda ordet entreprenör idag men för vår del tror jag det handlar om att man tidigt blir influerad och lär sig mycket. Det skapar nog ett driv, för man ser att det faktiskt är möjligt, säger Jan.

Utöver att ha läst ekonomi några år och gjort lumpen har Jan ofta arbetat hos sin pappa och farbror på Wasons. Men det var när hans pappa blev sjuk en period som Jan fick hoppa in och prova på att driva butiken. Då var Jan 22 år gammal.

– När pappa kom tillbaka sa han att det här skötte du så bra så du kan fortsätta med det. Pappa tog ett steg tillbaka och jag fick fortsätta driva butiken. Något år senare började även min bror Ulf och sedan dess har vi drivit butiken tillsammans, säger Jan och ler.

Vi lyfter Sala - Ulf Wallin och Jan Wallin, Wason

Jan och Ulf Wallin äger och driver Wason. 

– När det händer mycket och är ruljangs i butiken, till exempel under julhandel, då tycker Jan att det är som allra roligast.

– Det roligaste med att gå till jobbet är att få sälja helt klart. Det blir en liten tävling med sig själv varje dag att få ihop dagskassan, skrattar Jan.

Det är ingen nyhet att klädbranschen haft många utmaningar genom åren. På 50-talet hade man mindre pengar att handla kläder för och man konsumerade inte på samma sätt. Under 90-talets lågkonjunktur trodde man inte att handeln skulle överleva, men ett par år senare gick det bättre än någonsin. Under 00-talet tog Jan och Ulf det stora beslutet att sluta vara en MQ-butik.

– Jag tror på att vara följsam i det som händer runt omkring men ändå hålla kvar i sin grundidé och det man tror på. MQ skulle satsa på en yngre målgrupp som inte alls passade in i målgruppen för vad som var vår typiska kund så där såg vi en risk och valde att dra oss ur, säger Jan.

Som för de flesta har coronapandemin även drabbat Wason. Under två månader störtdök försäljningen, men sedan vände det och det återgick till det normala. Jan och Ulf har lärt sig att branschen går upp och ner och att det gäller att förhålla sig till det med ett positivt synsätt.

– Vår styrka är att vi är lokala och folk vet vad vi står för. Vi ligger på ett medelpris och säljer till en medelålders målgrupp. Det är enkelt att handla här, säger Jan.

 

TEXT & FOTO:

Sala Sparbank